Házi diabetikus kenyér (alaprecept)

Nagy Andrea receptje Ecsédről
Hozzávalók: 1 liter víz, 1 csomag élesztő, 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, vagy teljes kiőrlésű rozsliszt, vagy ezek 1:1:1 arányú keveréke, 30dkg BL55 rétesliszt, Só ízlés szerint, 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj.
Elkészítése: A csomag élesztőt 2 dl kézlangyos vízben felfuttatjuk. A vízbe tegyünk egy teáskanálnyi cukrot, hogy fel tudjon futni az élesztő. Ez a cukormennyiség azok szervezetét sem terheli meg, akiknek szigorú diétát kell követni. A liszteket mérjük ki konyhai mérleg segítségével, adjunk hozzá sót és keverjük homogénné. Ha az élesztő már hólyagos, adjuk hozzá a lisztkeverékhez. Adagoljunk egy evőkanál étolajat vagy olívaolajat a keverékhez és kezdjük fakanállal összedolgozni. A maradék vízből (8 dl) fokozatosan öntsünk a masszához annyit, amennyit felvesz (általában az összeset fel szokta venni). Ezt követően dagasszuk 5-10 percig a kész masszát, majd formázzuk egy nagy cipóvá és hagyjuk pihenni 3-5 órán át (tálban, konyharuhával fedve). Sütés előtt a pihentetett cipóból formázzunk ki 2-3 kenyeret és így is hagyjuk pihenni egy órán át (deszkán, konyharuhával fedve). A sütőt melegítsük 210 fokra. A kenyereket a 210 fokos sütőbe helyezzük, és 30 percig sütjük. A 30 perc leteltével állítsuk a sütőt 180 fokra és ezen a hőfokon süssük a kenyereket tovább, még 20 percig.
Azonnal, frissen is tálalható, vagy kihűtve, zacskóba csomagolva akár 4 napig is eláll! Mindenkinek kedves egészségére!
Hirdetés




Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .