MINDEN ÍZÉBEN KÜLÖNLEGES A HEGYVIDÉKI SVÁB KONYHA

Ismét büszkék lehetünk a hegyvidéki svábokra. A negyedik alkalommal megrendezett „Sautanz – Sváb Disznótor” gasztroklultúrális eseményről ugyanis ezúttal sem távoztak üres kézzel: tavaly a Sautanz Bard vándordíjat, idén pedig a legsokoldalúbb konyhának járó elismerést hozhatták el Budakesziről.

Vidám dallamok, jóízű beszélgetések, forralt bor, pálinka és ínycsiklandó disznótoros finomságok – idén is nagy sikert aratott a Budakeszi Város Német Önkormányzata által rendezett „Sautenz – Sváb Disznótor”, amelynek Budakeszi adott otthont.

„Szeretjük a hasunkat, a disznóvágás mindig is fontos része volt az életünknek. A fesztivál egy nagyon jó közösségépítő alkalom, hiszen lehetőséget ad arra, hogy ápoljuk és továbbadjuk az ifjúságnak a sváb hagyományokat”

– fogalmazott Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzat, valamint a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke.

A három napon át tartó gasztrokultuális mulatság részeként meghirdetett főzőversenyen nyolc csapat mérte össze konyhatudományát. A XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata megállás nélkül sütötte, főzte az újabb adagokat. Egyebek mellett rozmaringos csülök, füstöltsonkával töltött karaj, kérgén sült mustáros sertésszűz és pikáns raguleves is szerepelt a hegyvidéki étlapon – a sátor előtt rendszerint sokan vártak arra, hogy megkóstolják a méltán híres svábhegyi finomságokat. Itt találkoztunk Kovács Lajos alpolgármesterrel is, aki a hagyományőrző egyesület tagjaként éppen a különleges ragulevest porciózta

. „Három éve edzünk a versenyre. Tavaly sikerült elhoznunk a győzelmet hirdető bárdot. Nagy öröm és büszkeség, hogy a sváb közösségeknek is tudunk újat mutatni. Izgalmas feladat volt felkutatni és újra elkészíteni az elfeledett recepteket. A nagyvárosi lét ellenére is sikerült visszanyúlnunk a gyökereinkhez”

 

– mondta az alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy nemcsak a hozzávalók, hanem a konyhatechnikai fortélyok is sokat számítanak a fogások elkészítésénél.

svab_disznotor16

„A jóhangulatú fesztivál nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen az ország több pontjáról is érkeznek svábok. Az esemény jól szimbolizálja a közösség összetartását”

 

– fűzte hozzá Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület egyik alapítója, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese.

A „Sautanz – Sváb Disznótor” végül ismét hegyvidéki sikerrel zárult. A sülteket és leveseket bíráló szakmai zsűri döntése alapján a XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata a legsokoldalúbb konyha díjat hozhatta el – a győzelmet hirdető Sautanz Bard-ot pedig ezúttal a budakeszi svábok kapták.

Forrás: hegyvidek.hu




Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .