A Hauer halála

Arold Peter

Konditerem nyílik a patinás Hauer cukrászda helyén.

Régi emlék fűz a cukrászdához, édesapám onnan hozta a hatodik születés napomra a tortát (a címlapfotó is ezt bizonyítja). Kalandos sorsa volt, mire eljutott Kőbánya legszélére, de megérkezett. Az csak hab a tortán, hogy egyik tanult szakmám cukrász, így mélyen érint a másik „nagyság” – Jégbüfé, ahol tanonckodtam – bezárása után a mostani hír.

Ez már soha többet nem történhet meg sem velem, sem mással. A pandémia sem kedvezett a cukrászdának, de a rezsimizéria hazavágta. Tavaly bezárt.

A magyar Wikipedia szócikkét hozom ide, hogy megmutathassam a fiataloknak, mit is jelent az a szó, hogy Hauer.

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben az akkor még külvárosinak számító helyen. Halála után özvegye, Guth Mária 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett.
Az eredetileg egyetlen helyiségből álló kis üzlet az ekkoriban virágkorát élő magyar cukrásziparhoz hasonlóan gyors fejlődésnek indult és hamar elérte jelenlegi kiterjedését. 1901-ben uzsonnateremmel bővült, majd egy csokoládé- és bonbonüzem is csatlakozott hozzá, miközben gépparkja is folyamatosan bővült. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények.

A II. világháború utáni államosítások során 1949 decemberében már a 10 főnél nagyobb üzemeket is államosították, az ekkor létrehozott óriás állami vállalat, a Cukrászati Gyár tulajdonába került, és 1953-55-ben az üzlethelyiséget a Rákóczi út 47. felé kibővítették, a portál hossza megkétszereződött. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.

Az eredeti, (nagy)polgári megjelenését és fényét különös módon a szocializmus ezen világ ellen táplált mély gyűlölete ellenére szinte teljes egészében sikerült megőriznie a rendszerváltásig. Ekkor privatizálták. A vásárló Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a téglákig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működést követően végül 1991-ben bezártak.

Budapest VIII. kerülete 1999-ben a birtokába került többi Hauer-ingatlannal együtt pályázatot hirdetett az újra egyesített cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet, amihez kieszközölte a Hauer márkanév használatát is.

Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le.

2013 őszén 80 millió forintért kínálta egy ingatlanforgalmazó az üzlethelyiséget, amely értékesítésre is került, és 2017 augusztus 20-án nyitott meg újra.[6] 2022-ben az aktuális gazdasági helyzetre hivatkozva (növekvő költségek, csökkenő forgalom) bezárt, helyén várhatóan 2023 szeptemberében edzőterem fog nyílni.

És ez már biztos.

Persze belegondolva a történet hátterébe, nincs mit csodálkozni. 40 évvel ezelőtt a Rákóczi út egy élhető hely volt tele boltokkal, üzletekkel, sétáló emberekkel, akik igényelték. Mára csak a pláza, a mozi, a „soppingolás” és az értelmetlen költés jutott. A környék nem vonzza a sétáló embereket – már sétáló emberek sincsenek – akik betérnének egy igazi Dobos tortára, mellé egy remek kávéval. Ugye nem ezt a lovat akartuk?


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .