A lencseleves ízletes és laktató étel, amely különösen népszerű az újév első napján, mivel a hagyomány szerint szerencsét és gazdagságot hoz. Az alábbiakban egy klasszikus lencseleves receptet találtok, amely füstölt hússal és zöldségekkel készül.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg lencse
- 10-15 dkg füstölt hús (például füstölt csülök vagy tarja)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 közepes krumpli
- 1-2 babérlevél
- 1-2 szem szegfűszeg
- 1-2 szem egész fekete bors
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2-3 dl paradicsomlé
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
- Lencse előkészítése: A lencsét válogassa át, mossa meg, majd áztassa be kétszeres mennyiségű vízben legalább 8 órán keresztül, vagy egy éjszakán át.
- Főzés: Az áztatóvizet öntse le, a lencsét tegye egy fazékba. Adja hozzá a feldarabolt füstölt húst, a megtisztított és karikára vágott sárgarépát és fehérrépát, a kockára vágott krumplit, a babérlevelet, a szegfűszeggel megtűzdelt egész vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket és az egész fekete borsot. Öntsön rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd közepes lángon főzze körülbelül egy órán át, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak.
- Rántás készítése: Egy serpenyőben melegítse fel a zsírt vagy olajat, adja hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsa világos zsemleszínűre. Húzza le a tűzről, keverje bele a pirospaprikát, majd egy merőkanálnyi forró levest hozzáadva keverje csomómentesre.
- Leves sűrítése: A rántást öntse vissza a levesbe, keverje el alaposan, majd forralja össze néhány perc alatt, hogy a leves besűrűsödjön.
- Ízesítés: Adja hozzá a paradicsomlevet, ízlés szerint sózza meg, és főzze még néhány percig.
- Tálalás: Forrón, friss kenyérrel és ízlés szerint tejföllel tálalja.
Ez a lencseleves recept hagyományos magyar ízeket kínál, és kiváló választás az év bármely szakában.