Egytál ételek

Majorannás petrezselymes borsós tokány bulgurral (Ecsédről)

Majorannás petrezselymes borsós tokány bulgurral

Hozzávalók (4 személyre): 2-3 szelet füstölt szalonna, 20 dkg bacon szalonna, 1 kg sertés comb, 1 kg zöldborsó, 1 szép csokor petrezselyem 0,5 kg bulgur , 2 db leveskocka, só, bors, pirospaprika és majoranna

Elkészítés: Az apróra vágott füstölt szalonnát és a bacon szalonnát együtt egy kevés olajon megizzasztjuk, majd miután kellőképpen kisült belőle a zsír, egy nagy csipetnyi sóval meghintjük, és hozzáadjuk az előzőleg felkockázott, alaposan megmosott, és lecsöpögtetett sertés combot. 5-10 percig fehér kérgesre sütjük a húst, majd adunk hozzá egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, és borsot, majorannát ízlés szerint. Egy bögrényi vízzel felöntjük, fedővel lefedjük és folyamatos ellenőrzés mellett 30 percig, közepes lángon főzzük. A 30 perc elteltével ellenőrizzük a hús puhaságát és az ízek harmóniáját. Ha elforr a leve, akkor öntsünk rá még egy bögrényi vizet. Ha a hús átpuhult, adjuk hozzá a zöldborsót és a petrezselymet, majd főzzük tovább még 15 percig. A 15 perc elteltével ellenőrizzük, hogy a borsó átpuhult-e és pótolhatunk sóból, borsból és majorannából, ha ízesebbre szeretnénk készíteni a tokányt. Ha a borsó megpuhult, és az ízét is rendben találjuk, akkor elkészült a tokány.

A bulgur elkészítése: A bulgur egy gabonatöret, ami univerzális köretnek minősül, mivel tökéletesen helyettesíti a rizst és a tarhonyát is. Elkészítése ugyanolyan, mint a hagyományos rizsnek, de ahhoz hogy ízletes legyen, készítsük el kuktában. Egy csepp napraforgóolajat tegyünk a kuktába és forrósítsuk fel. Mérjünk 0,5 kg bulgurt a kuktába és pirítsuk meg az olajon, majd öntsünk rá kb. 1 liter vizet. A felcsapódó párára vigyázzunk, nehogy sérülést okozzon! Miután ráöntöttük a bulgurra a vizet, morzsoljunk bele 1-2 darab leveskockát és várjuk meg, míg felforr a víz. Ekkor zárjuk rá a kuktára a fedelét, és lassú tűzön főzzük 10 percig. A 10 perc leteltével kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk tálalásig lezárt fedő alatt.

Tálalási javaslat: Fejes salátával, vagy jégsalátával tökéletes párost alkot.
Váljék mindenkinek egészségére

Köszönjük Andrea

Hirdetés




Facebook hozzászólások
Ez is finom!
Lecsó virslivel (Lovasberény)

Semmi különös. Csak a szokásos. Reggelire is kiváló. Bár az idény egy kicsit későbbre húzódik mint május, (az összetevők ára Bemegyek a konyhába

Tarhonyás hús

Ehhez sem szükséges recept, hiszen egy egyszerű mégis ízletes és igazi nem "éttermi" étel. Köszönjük Katalin  

Kacsamell, répa, lilakaposzta és burgonya

Ma gyorsan szerettem volna ebédet készíteni hogy kiszabadulhassak egy kicsit a levegőre  Kacsamell, répa, lilakaposzta és burgonya. Maradt holnapra is Bemegyek a konyhába

Egyszerű paprikás krumpli (Lovasberényből)

Gyorsan elkészül, ízletes, magyar Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy nem kell különösebben leírni, hogy mi az elkészítési módja. Van Bemegyek a konyhába

Hentes tokány
Hentes tokány

A sertéshúst átmossuk és csíkokra vágjuk. A szalonnát is csíkokra vágjuk, majd  egy forró serpenyőben pirítani kezdjük. Ha igényli, hozzáadunk Bemegyek a konyhába

Tojásrántotta

Egyszerű tojásrántotta. Persze  belehajítva egy sonka, paradicsom, no meg a szokásos hagyma. Hozzávalók: fentebb írtam. Jót étvágyat a reggelihez! Fotózta Bemegyek a konyhába

Csilis bab rizzsel

Csilis bab rizzsel Nem szükséges, hogy a receptjével bombázzalak téged, hiszen az étek roppant egyszerű alapanyagokból Bemegyek a konyhába

Hamis disznótoros burgonya és zöldség körettel Lovasberényből

A név a kolbászból adódik és semmi több. Köretként burgonya és friss zöldség. Hozzávalók: Kolbász, burgonya, paradicsom, új hagyma a Bemegyek a konyhába

Lusta asszony levese (Budapestről)

Senki ne értse félre, szó sincs lustaságról, csak okos megoldásról. 🙂 Akkor az ebéd! Lusta asszony levese/zacskós leves, fűszerezve saját Bemegyek a konyhába

0 0 votes
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments