Hírek

MINDEN ÍZÉBEN KÜLÖNLEGES A HEGYVIDÉKI SVÁB KONYHA

Ismét büszkék lehetünk a hegyvidéki svábokra. A negyedik alkalommal megrendezett „Sautanz – Sváb Disznótor” gasztroklultúrális eseményről ugyanis ezúttal sem távoztak üres kézzel: tavaly a Sautanz Bard vándordíjat, idén pedig a legsokoldalúbb konyhának járó elismerést hozhatták el Budakesziről.

Vidám dallamok, jóízű beszélgetések, forralt bor, pálinka és ínycsiklandó disznótoros finomságok – idén is nagy sikert aratott a Budakeszi Város Német Önkormányzata által rendezett „Sautenz – Sváb Disznótor”, amelynek Budakeszi adott otthont.

„Szeretjük a hasunkat, a disznóvágás mindig is fontos része volt az életünknek. A fesztivál egy nagyon jó közösségépítő alkalom, hiszen lehetőséget ad arra, hogy ápoljuk és továbbadjuk az ifjúságnak a sváb hagyományokat”

– fogalmazott Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzat, valamint a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke.

A három napon át tartó gasztrokultuális mulatság részeként meghirdetett főzőversenyen nyolc csapat mérte össze konyhatudományát. A XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata megállás nélkül sütötte, főzte az újabb adagokat. Egyebek mellett rozmaringos csülök, füstöltsonkával töltött karaj, kérgén sült mustáros sertésszűz és pikáns raguleves is szerepelt a hegyvidéki étlapon – a sátor előtt rendszerint sokan vártak arra, hogy megkóstolják a méltán híres svábhegyi finomságokat. Itt találkoztunk Kovács Lajos alpolgármesterrel is, aki a hagyományőrző egyesület tagjaként éppen a különleges ragulevest porciózta

. „Három éve edzünk a versenyre. Tavaly sikerült elhoznunk a győzelmet hirdető bárdot. Nagy öröm és büszkeség, hogy a sváb közösségeknek is tudunk újat mutatni. Izgalmas feladat volt felkutatni és újra elkészíteni az elfeledett recepteket. A nagyvárosi lét ellenére is sikerült visszanyúlnunk a gyökereinkhez”

 

– mondta az alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy nemcsak a hozzávalók, hanem a konyhatechnikai fortélyok is sokat számítanak a fogások elkészítésénél.

svab_disznotor16

„A jóhangulatú fesztivál nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen az ország több pontjáról is érkeznek svábok. Az esemény jól szimbolizálja a közösség összetartását”

 

– fűzte hozzá Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület egyik alapítója, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese.

A „Sautanz – Sváb Disznótor” végül ismét hegyvidéki sikerrel zárult. A sülteket és leveseket bíráló szakmai zsűri döntése alapján a XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata a legsokoldalúbb konyha díjat hozhatta el – a győzelmet hirdető Sautanz Bard-ot pedig ezúttal a budakeszi svábok kapták.

Forrás: hegyvidek.hu




Facebook hozzászólások
Ez is finom!
A bográcsozás ökölszabályai

Ha a jelenleg tomboló grillőrület ellenére (vagy éppen azért) a bográcsozás mellett döntünk, nem árt észben tartani néhány ökölszabályt. A Bemegyek a konyhába

Kolbásztöltés Komlón

Nyolcadik alkalommal rendeznek szombaton kolbásztöltő fesztivált Komlón, amelyen 110 csapat méri össze tudását a szakmai zsűri előtt - közölte a Bemegyek a konyhába

Kevés aggyal nem nehéz nagyon hülyének lenni

Arold Péter USA remek terep arra, hogy mindenféle hülye gyerekek mindenféle hülyeségeket találjanak ki. Ez nem volt másként azzal a Bemegyek a konyhába

Popey jól tudta. A spenót doppingol!

Arold Péter A Berlini Szabadegyetem kutatói által  elvégzett tanulmány szerint, a spenót doppingol ugyanis egy ekdiszteron nevű vegyületet tartalmaz, ami rajta Bemegyek a konyhába

Vendégvárás

Sokszor fordul elő, hogy nem várt, mégis kellemes meglepetés ér, amikor megcsörren a telefonod és egy régi ismerős érdeklődik irántad. Bemegyek a konyhába

Húsvéti sonka főzés

Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a főtt sonka, ami akkor lesz igazán omlós és szaftos, ha otthon, saját magunk Bemegyek a konyhába

Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat

Július 31-ével véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A Nébih irányításával zajló országos akció során csaknem 3.000 ellenőrzésen Bemegyek a konyhába

Kevesebb élelmiszer pazarlunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A Bemegyek a konyhába

9. Halmajális – Óhegy park  (Kőbánya) 2019. május 01.  Szerda  10:00 óra

Óhegy park  2019. május 01.  Szerda  10:00 óra 9. Halmajális Kié a legjobb kőbányai halászlé? – halászléfőző verseny Programok a színpadon: 10:00     Ünnepélyes megnyitó Bemegyek a konyhába

0 0 vote
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments