Levesek

Thai cukkini és kukorica krémleves

Fantasztikus, fűszeres leves, aminek a citromfű, a lime, a gyömbér, a chili és a koriander adja az erejét.

Hozzávalók 6 személyre:

 

Hozzávalók az alapléhez:

  • 3 szál thai citromfű, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 10 vékony szelet galangagyökér vagy gyömbér
  • 10 nagy kaffír lime levél
  • másfél liter víz
  • 4 nagyobb ág thai bazsalikom, plusz néhány levél a tálaláshoz

 

Hozzávalók a leveshez:

  • 2 nagy újhagyma fehér és világos zöld részei
  • 4 cső főtt kukorica
  • 20 ml kókuszolaj
  • 2 kicsi serrano chili magok nélkül vékonyan felszeletelve
  • 5 g só
  • egy kisebb (kb. 70 dekás) cukkini meghámozva és feldarabolva
  • 180 ml kókusztej, plusz néhány evőkanál a tálaláshoz
  • fél csokor koriander, plusz néhány levélke a tálaláshoz
  • 1 vagy 2 lime frissen facsart leve

 

Az alaplé elkészítése:

Egy nagy serpenyőben keverd össze a thai citromfüvet, a galangagyökeret, a kaffír lime levelet és a vizet. Forrald fel és lefedve kis lángon főzd 15 percig. Húzd le a tűzről, add hozzá a thai bazsalikomot, hagyd ázni benne 10 percig. Szűrd le az alaplevet és tedd félre.

A leves elkészítése:

Amíg az alaplében ázik a thai bazsalikom, áztasd hideg vízbe az újhagymákat, majd fejjel lefelé tartva ütögesd kicsit meg őket, hogy véletlenül se maradjon a zöld levelek közt kosz vagy por. Vékonyan szeleteld fel.

Készítsd elő a főtt kukoricát. Mindegyik csőnek vágd le az egyharmadát. A megmaradt kukoricacsöveket állítsd egy laposabb, nagy tálba és egy éles késsel vagdosd le róla körben a kukoricaszemeket.

Egy nagy lábasban közepes lángon olvaszd fel a kókuszolajat. A vékonyan felkarikázott zöldhagymát a serrano chilivel együtt dobd a kókuszolajra és párold addig, míg az újhagyma megpuhul, kb. 5 percig.

Add hozzá a cukkinit, a levagdosott kukoricaszemeket, a sót, és annyi alaplevet, hogy pont ellepje a zöldségeket.

Forrald fel a levest és félig lefedve főzd, amíg a cukkini teljesen meg nem puhul, de még zöldes színű marad, kb. 15 percig.

Ezután hagyd hűlni a levest, míg szobahőmérsékletű nem lesz, kb. 30 percig, többször megkeverve. Add hozzá a koriander leveleket, majd botmixerrel pürésítsd. Öntsd bele a kókusztejet és a lime-ok levét.

Ha úgy érzed, egy kis sót még adhatsz hozzá. Kis lángon melegítsd újra a levest. Levesestálakban tálald a kukoricacső szeletkékkel, egy kis kókusztejjel meglocsolva, korianderrel és thai bazsalikommal megszórva.Kínálhatsz mellé lime gerezdeket is.

 

20 INGYENES tipp grillezéshez
Facebook hozzászólások
Ez is finom!
Frankfurti leves

Hozzávalók: kb 20-30 dkg kelkáposzta 1 nagyobb krumpli 4 gerezd fokhagyma 1 nagyobb sárgarépa 1 nagyobb petrezselyem gyökér kevés olaj Bemegyek a konyhába

Lusta asszony levese (Budapestről)

Senki ne értse félre, szó sincs lustaságról, csak okos megoldásról. 🙂 Akkor az ebéd! Lusta asszony levese/zacskós leves, fűszerezve saját Bemegyek a konyhába

Vasárnapi ebéd (Kőbánya)

Gombaleves /szekfűgombából, ezért csínján bántam a gombával/ pecsenye kacsamáj vegyes/olasz / fűszerrel / vele sült újkrumplival. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || Bemegyek a konyhába

Húsleves cérnametéltel
Húsleves

A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a karalábét, valamint a vöröshagymát meghámozzuk. A répákat hasábokra vágjuk. A konyhakész csirkét megmossuk, Bemegyek a konyhába

0 0 votes
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments