Levesek

Thai cukkini és kukorica krémleves

Fantasztikus, fűszeres leves, aminek a citromfű, a lime, a gyömbér, a chili és a koriander adja az erejét.

Hozzávalók 6 személyre:

 

Hozzávalók az alapléhez:

  • 3 szál thai citromfű, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 10 vékony szelet galangagyökér vagy gyömbér
  • 10 nagy kaffír lime levél
  • másfél liter víz
  • 4 nagyobb ág thai bazsalikom, plusz néhány levél a tálaláshoz

 

Hozzávalók a leveshez:

  • 2 nagy újhagyma fehér és világos zöld részei
  • 4 cső főtt kukorica
  • 20 ml kókuszolaj
  • 2 kicsi serrano chili magok nélkül vékonyan felszeletelve
  • 5 g só
  • egy kisebb (kb. 70 dekás) cukkini meghámozva és feldarabolva
  • 180 ml kókusztej, plusz néhány evőkanál a tálaláshoz
  • fél csokor koriander, plusz néhány levélke a tálaláshoz
  • 1 vagy 2 lime frissen facsart leve

 

Az alaplé elkészítése:

Egy nagy serpenyőben keverd össze a thai citromfüvet, a galangagyökeret, a kaffír lime levelet és a vizet. Forrald fel és lefedve kis lángon főzd 15 percig. Húzd le a tűzről, add hozzá a thai bazsalikomot, hagyd ázni benne 10 percig. Szűrd le az alaplevet és tedd félre.

A leves elkészítése:

Amíg az alaplében ázik a thai bazsalikom, áztasd hideg vízbe az újhagymákat, majd fejjel lefelé tartva ütögesd kicsit meg őket, hogy véletlenül se maradjon a zöld levelek közt kosz vagy por. Vékonyan szeleteld fel.

Készítsd elő a főtt kukoricát. Mindegyik csőnek vágd le az egyharmadát. A megmaradt kukoricacsöveket állítsd egy laposabb, nagy tálba és egy éles késsel vagdosd le róla körben a kukoricaszemeket.

Egy nagy lábasban közepes lángon olvaszd fel a kókuszolajat. A vékonyan felkarikázott zöldhagymát a serrano chilivel együtt dobd a kókuszolajra és párold addig, míg az újhagyma megpuhul, kb. 5 percig.

Add hozzá a cukkinit, a levagdosott kukoricaszemeket, a sót, és annyi alaplevet, hogy pont ellepje a zöldségeket.

Forrald fel a levest és félig lefedve főzd, amíg a cukkini teljesen meg nem puhul, de még zöldes színű marad, kb. 15 percig.

Ezután hagyd hűlni a levest, míg szobahőmérsékletű nem lesz, kb. 30 percig, többször megkeverve. Add hozzá a koriander leveleket, majd botmixerrel pürésítsd. Öntsd bele a kókusztejet és a lime-ok levét.

Ha úgy érzed, egy kis sót még adhatsz hozzá. Kis lángon melegítsd újra a levest. Levesestálakban tálald a kukoricacső szeletkékkel, egy kis kókusztejjel meglocsolva, korianderrel és thai bazsalikommal megszórva.Kínálhatsz mellé lime gerezdeket is.

 

20 INGYENES tipp grillezéshez
Facebook hozzászólások
Ez is finom!
Lusta asszony levese (Budapestről)

Senki ne értse félre, szó sincs lustaságról, csak okos megoldásról. 🙂 Akkor az ebéd! Lusta asszony levese/zacskós leves, fűszerezve saját Bemegyek a konyhába

Frankfurti leves

Hozzávalók: kb 20-30 dkg kelkáposzta 1 nagyobb krumpli 4 gerezd fokhagyma 1 nagyobb sárgarépa 1 nagyobb petrezselyem gyökér kevés olaj Bemegyek a konyhába

Vasárnapi ebéd (Kőbánya)

Gombaleves /szekfűgombából, ezért csínján bántam a gombával/ pecsenye kacsamáj vegyes/olasz / fűszerrel / vele sült újkrumplival. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || Bemegyek a konyhába

0 0 vote
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments