Fantasztikus, fűszeres leves, aminek a citromfű, a lime, a gyömbér, a chili és a koriander adja az erejét.
Hozzávalók 6 személyre:
Hozzávalók az alapléhez:
- 3 szál thai citromfű, 2,5 cm-es darabokra vágva
- 10 vékony szelet galangagyökér vagy gyömbér
- 10 nagy kaffír lime levél
- másfél liter víz
- 4 nagyobb ág thai bazsalikom, plusz néhány levél a tálaláshoz
Hozzávalók a leveshez:
- 2 nagy újhagyma fehér és világos zöld részei
- 4 cső főtt kukorica
- 20 ml kókuszolaj
- 2 kicsi serrano chili magok nélkül vékonyan felszeletelve
- 5 g só
- egy kisebb (kb. 70 dekás) cukkini meghámozva és feldarabolva
- 180 ml kókusztej, plusz néhány evőkanál a tálaláshoz
- fél csokor koriander, plusz néhány levélke a tálaláshoz
- 1 vagy 2 lime frissen facsart leve
Az alaplé elkészítése:
Egy nagy serpenyőben keverd össze a thai citromfüvet, a galangagyökeret, a kaffír lime levelet és a vizet. Forrald fel és lefedve kis lángon főzd 15 percig. Húzd le a tűzről, add hozzá a thai bazsalikomot, hagyd ázni benne 10 percig. Szűrd le az alaplevet és tedd félre.
A leves elkészítése:
Amíg az alaplében ázik a thai bazsalikom, áztasd hideg vízbe az újhagymákat, majd fejjel lefelé tartva ütögesd kicsit meg őket, hogy véletlenül se maradjon a zöld levelek közt kosz vagy por. Vékonyan szeleteld fel.
Készítsd elő a főtt kukoricát. Mindegyik csőnek vágd le az egyharmadát. A megmaradt kukoricacsöveket állítsd egy laposabb, nagy tálba és egy éles késsel vagdosd le róla körben a kukoricaszemeket.
Egy nagy lábasban közepes lángon olvaszd fel a kókuszolajat. A vékonyan felkarikázott zöldhagymát a serrano chilivel együtt dobd a kókuszolajra és párold addig, míg az újhagyma megpuhul, kb. 5 percig.
Add hozzá a cukkinit, a levagdosott kukoricaszemeket, a sót, és annyi alaplevet, hogy pont ellepje a zöldségeket.
Forrald fel a levest és félig lefedve főzd, amíg a cukkini teljesen meg nem puhul, de még zöldes színű marad, kb. 15 percig.
Ezután hagyd hűlni a levest, míg szobahőmérsékletű nem lesz, kb. 30 percig, többször megkeverve. Add hozzá a koriander leveleket, majd botmixerrel pürésítsd. Öntsd bele a kókusztejet és a lime-ok levét.
Ha úgy érzed, egy kis sót még adhatsz hozzá. Kis lángon melegítsd újra a levest. Levesestálakban tálald a kukoricacső szeletkékkel, egy kis kókusztejjel meglocsolva, korianderrel és thai bazsalikommal megszórva.Kínálhatsz mellé lime gerezdeket is.