Ha hiszitek ha nem, e sorok írója régebben nem tudta mi az a TV a paprika szó előtt. Gondoltam én már mindenre, még a televízióra is. De aztán mikor anyám töltött paprikát csinált, rájöttem. Tölteni való paprika.
A magyaros töltött paprika a nyár kedvenc egytálétele, szinte megunhatatlan. Használd ki, hogy most friss paprikából készítheted. Érdemes a főzéshez vastagabb aljú edényt használni, abban nem sül le a mártás. A töltelékhez a rizst nem kell előfőzni. Ne kevergesd, csak rázogasd, hogy ne essenek szét a gombócok.
- Hagyományos töltött paprika
- Hozzávalók:70 dkg darált sertéshús
- 30 dkg sűrített paradicsom
- 12 dkg rizs
- 8 db TV paprika
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 db tojás
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon fonnyaszd meg. A darált húst rakd egy tálba, add hozzá a rizst, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, egy evőkanál pirospaprikát, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Dolgozd össze jó alaposan. A paprikát mosd meg, a magot és a szárát távolítsd el. A keletkezett üregbe nyomkodd a tölteléket, de ne tömd meg nagyon, mert akkor a paprika főzés közben megreped. Ha marad húsmassza, abból enyhén nedves kézzel formázz gombócokat.
Egy nagyobb lábosba önts egy liter vizet, majd rakd bele a sűrített paradicsomot. Kezdd főzni, ha felforr, pakold bele a paprikákat és a gombócokat. Főzz mindent puhára körülbelül 50 perc alatt. Amikor a paprikák ráncosak, biztos, hogy megfőttek. Szűrőkanállal óvatosan szedd ki a töltelékeket. Az olajból és a lisztből készíts zsemleszínű rántást, rakd hozzá a maradék egy evőkanál pirospaprikát, és engedd fel hideg vízzel. Lassan, kevergetve öntsd a paradicsomos lébe. Cukrozd meg ízlés szerint, rakd vissza a paprikákat és a gombócokat, majd forrald össze pár perc alatt. Tálaláskor szórd meg aprított petrezselyemmel.