A „Kárpáti borzaska” egy magyar étel, amelynek történelmi háttere nem annyira jól dokumentált vagy ismert, mint más hagyományos magyar ételeké.
Az étel neve a „Kárpátok” hegyvidékre utalhat, amely Közép- és Kelet-Európa jelentős részét lefedi, beleértve Magyarországot is. A „borzaska” kifejezés az étel jellegére, pontosabban a reszelt sajttal és fokhagymával borított bundára utal, amely a „borzas” (borzas, szőrös) szóból eredhet, mivel a sajt és a fokhagyma textúrát és megjelenést kölcsönöz a húsnak.
Az étel egyfajta variációja a „rántott húsnak”, amely népszerű a magyar konyhában, és hasonló módon készül, mint a rántott csirkemell vagy rántott sertéskaraj. Azonban a Kárpáti borzaska különleges eleme a sajt és fokhagyma, amely egyedi ízt ad az ételnek.
Bár a Kárpáti borzaska nem rendelkezik hosszú történelmi múlttal vagy kulturális jelentőséggel, mint például a gulyás vagy a pörkölt, a magyar konyha kreatív és ízletes fogásainak egyik példája, amely az ország gasztronómiai sokszínűségét tükrözi. Az ilyen ételek gyakran modern újítások vagy regionális specialitások, amelyek helyi ízeket és alapanyagokat használnak fel.
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj (kb. 500 g)
2 tojás
100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
2 gerezd fokhagyma (reszelt vagy zúzott)
3 evőkanál liszt
1 dl tej
1 csipet só
1 csipet bors
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Előkészítés:
A sertéskaraj szeleteket enyhén klopfoljuk ki, majd sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat.
A fokhagymát reszeljük le vagy zúzzuk össze.
Bundázás:
Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a lisztet, a tejet, a reszelt fokhagymát és a sajtot. Keverjük össze alaposan, hogy egyenletes masszát kapjunk.
A húsokat forgassuk bele a masszába, hogy mindkét oldalukat bevonja.
Sütés:
Melegítsünk fel bőséges olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten.
A beforgatott húsokat helyezzük az olajba, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára, amíg a hús átsül.
Tálalás:
A kisült borzaskákat tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.
Tálaljuk friss salátával, rizzsel, vagy burgonyapürével, és ízlés szerint fokhagymás tejföllel.
Ez az étel ízletes és laktató, ideális választás családi ebédekre vagy vacsorákra.
- Budakalászon nyitott az 59. BURGER KING®
- Lencse sztori
- A lencseleves
- Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés
- Libaételekkel, magyar borokkal és koncertekkel készül Szent Márton napjára a Skanzen