A krumplifőzelék a magyar konyha egyik alapfőzeléke amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Íme egy alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2-3 evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 közepes vöröshagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 1-2 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl tejföl
- Víz vagy zöldségleves alaplé
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat vagy zsírt, és megdinszteljük a finomra vágott hagymát.
- Hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
- Belekeverjük a pirospaprikát, majd gyorsan hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.
- Felöntjük annyi vízzel vagy zöldségleves alaplével, amennyi éppen ellepi, majd sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük.
- A végén belekeverjük a tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát.
- További néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Ez a recept változhat a személyes ízlésnek megfelelően. Például hozzáadhatunk füstölt kolbászt vagy pörköltet a még gazdagabb ízélményért. A tetejét petrezselyemmel díszíthetjük.