A kelkáposzta főzelék egy ízletes és tápláló étel, amelyet a magyar konyhában gyakran fogyasztanak. Itt van egy egyszerű és finom recept:
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva (opcionális)
- 2 evőkanál liszt
- 500 ml zöldség- vagy húsleves
- 200 ml tej vagy tejszín
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
- Friss petrezselyem vagy kapor a tálaláshoz
Elkészítés:
- A kelkáposztát mosd meg alaposan, majd vágd apróra. Ha a levelek vastagok vagy durvák, távolítsd el a vastagabb erekkel együtt. Vágd vékony szeletekre vagy csíkokra.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban olvaszd fel a vajat vagy olajat közepes hőn. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd párold meg őket, amíg üvegesek lesznek.
- Szórd rá a lisztet az apróra vágott hagymára, majd főzd néhány percig, hogy enyhén megpiruljon és kialakuljon a rántás.
- Öntsd fel a rántást a zöldség- vagy húslevessel, és keverd simára a masszát. Fokozatosan adagolva add hozzá a tejet vagy tejszínt is, miközben folyamatosan kevered, hogy ne legyenek csomók.
- Add hozzá a vágott kelkáposztát a léhez, majd főzd közepes hőn, amíg a káposzta megpuhul. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy ne főjön szárazra.
- Ízesítsd a főzeléket sóval, frissen őrölt fekete borssal és esetleg őrölt köménnyel. A kömény adhat egy kellemes fűszeres ízt a főzeléknek, de ez opcionális, ha nem szereted a kömény ízét.
- A főzeléket főzzük, amíg a kelkáposzta puha és az ízek jól összeérnek, általában kb. 20-25 perc.
- Tálaláskor szórd meg a főzeléket friss aprított petrezselyemmel vagy kaporral, ami még finomabbá teszi az ételt.
A kelkáposzta főzelék önmagában is finom étel, de ha szeretnél húsosabb változatot, főzés közben adhatsz hozzá füstölt kolbászt vagy füstölt húst is. Jó étvágyat!