Kelkáposzta főzelék

A kelkáposzta főzelék egy ízletes és tápláló étel, amelyet a magyar konyhában gyakran fogyasztanak. Itt van egy egyszerű és finom recept:

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva (opcionális)
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml zöldség- vagy húsleves
  • 200 ml tej vagy tejszín
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
  • Friss petrezselyem vagy kapor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát mosd meg alaposan, majd vágd apróra. Ha a levelek vastagok vagy durvák, távolítsd el a vastagabb erekkel együtt. Vágd vékony szeletekre vagy csíkokra.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban olvaszd fel a vajat vagy olajat közepes hőn. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd párold meg őket, amíg üvegesek lesznek.
  3. Szórd rá a lisztet az apróra vágott hagymára, majd főzd néhány percig, hogy enyhén megpiruljon és kialakuljon a rántás.
  4. Öntsd fel a rántást a zöldség- vagy húslevessel, és keverd simára a masszát. Fokozatosan adagolva add hozzá a tejet vagy tejszínt is, miközben folyamatosan kevered, hogy ne legyenek csomók.
  5. Add hozzá a vágott kelkáposztát a léhez, majd főzd közepes hőn, amíg a káposzta megpuhul. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy ne főjön szárazra.
  6. Ízesítsd a főzeléket sóval, frissen őrölt fekete borssal és esetleg őrölt köménnyel. A kömény adhat egy kellemes fűszeres ízt a főzeléknek, de ez opcionális, ha nem szereted a kömény ízét.
  7. A főzeléket főzzük, amíg a kelkáposzta puha és az ízek jól összeérnek, általában kb. 20-25 perc.
  8. Tálaláskor szórd meg a főzeléket friss aprított petrezselyemmel vagy kaporral, ami még finomabbá teszi az ételt.

A kelkáposzta főzelék önmagában is finom étel, de ha szeretnél húsosabb változatot, főzés közben adhatsz hozzá füstölt kolbászt vagy füstölt húst is. Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .