Közeledik a Karácsony, mikor mindenfelé finomságokkal lesz tele az asztal. A Bejgli mellett a sütemények között fontos szerepet kapott a pozsonyi kifli is. Lássuk mi kell egy alap pozsonyi kiflihez?
Alapanyagok:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 30 g élesztő
- 80 g cukor
- 2 dl tej
- 1 tojássárgája
- Csipet só
- Töltelékhez: dió, mazsola, cukor (vagy ízlés szerint más töltelék, pl. lekvár, mák)
Elkészítés:
- Az élesztőt kevés langyos tejben, egy kevés cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
- A tejjel összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük.
- A megkelt tésztát nyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk.
- A tölteléket a tészta szélesebb részére helyezzük, és feltekerjük.
- A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük.