Diabetikus készítmények

Házi diabetikus kenyér (alaprecept)

Nagy Andrea receptje Ecsédről
Hozzávalók: 1 liter víz, 1 csomag élesztő, 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, vagy teljes kiőrlésű rozsliszt, vagy ezek 1:1:1 arányú keveréke, 30dkg BL55 rétesliszt, Só ízlés szerint, 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj.
Elkészítése: A csomag élesztőt 2 dl kézlangyos vízben felfuttatjuk. A vízbe tegyünk egy teáskanálnyi cukrot, hogy fel tudjon futni az élesztő. Ez a cukormennyiség azok szervezetét sem terheli meg, akiknek szigorú diétát kell követni. A liszteket mérjük ki konyhai mérleg segítségével, adjunk hozzá sót és keverjük homogénné. Ha az élesztő már hólyagos, adjuk hozzá a lisztkeverékhez. Adagoljunk egy evőkanál étolajat vagy olívaolajat a keverékhez és kezdjük fakanállal összedolgozni. A maradék vízből (8 dl) fokozatosan öntsünk a masszához annyit, amennyit felvesz (általában az összeset fel szokta venni). Ezt követően dagasszuk 5-10 percig a kész masszát, majd formázzuk egy nagy cipóvá és hagyjuk pihenni 3-5 órán át (tálban, konyharuhával fedve). Sütés előtt a pihentetett cipóból formázzunk ki 2-3 kenyeret és így is hagyjuk pihenni egy órán át (deszkán, konyharuhával fedve). A sütőt melegítsük 210 fokra. A kenyereket a 210 fokos sütőbe helyezzük, és 30 percig sütjük. A 30 perc leteltével állítsuk a sütőt 180 fokra és ezen a hőfokon süssük a kenyereket tovább, még 20 percig.
Azonnal, frissen is tálalható, vagy kihűtve, zacskóba csomagolva akár 4 napig is eláll! Mindenkinek kedves egészségére!
Hirdetés




Facebook hozzászólások
Ha tetszett oszd meg ismerőseidnek
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Mondj véleményt

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés