A zöldségekről, Egészséges étkezés

A zeller

A zeller (Apium graveolens) a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, gyökérzöldség.

Görög nevét (szelinon) Szilénoszról, a mondák sokarcú figurájáról kapta, méghozzá vélt potencianövelő hatása miatt. Olasz és spanyol közvetítéssel alakult ki az angol celery és a német Sellerei alak, utóbbi átvételével pedig a magyar zeller.

A gumós zeller zöldjében viszonylag sok a C-vitamin, a foszfor és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamint. Antioxidánsok is vannak benne, és ezek a párolt zöldségben sem bomlanak le. Legjelentősebb hatóanyaga a K-vitamin, emellett előnyös tulajdonsága a sok rost.

A gumós változat vitamintartalma elenyésző, viszont levelében és gumójában sok az illat- és ízanyag, ami kiváló, karakteres (édeskésen fanyar) fűszerré teszi. Hatása idegerősítő és a nemi hormon képződését is serkenti. Mész- és foszfortartalma is jelentős. Fogyókúrás hatása számottevő.

Népszerűségének fő okai az illóolajok. Ezekből a legtöbbet a mag tartalmazza, így hát ennek tulajdonították a legtöbb varázs- és gyógyerőt. A zellermagot az ajurvédikus gyógyászat és a görög orvostudomány is ízületi bántalmakra alkalmazta, de jónak tartották megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is.

Facebook hozzászólások
Ez is finom!
Kacsamell, répa, lilakaposzta és burgonya

Ma gyorsan szerettem volna ebédet készíteni hogy kiszabadulhassak egy kicsit a levegőre  Kacsamell, répa, lilakaposzta és burgonya. Maradt holnapra is Bemegyek a konyhába

Csirkemell tojásos, sajtos, fűszeres masszával

Hozzávalók 1 adagra: 200 g csirkemell (240 kalória, 45 g fehérje, 0 g ch) 40 g basmati rizs (144 kalória, Bemegyek a konyhába

Padlizsánpástétom

A megmosott, meghámozott padlizsánt vékony szeletekre vágjuk és egy főzőedényben a vágott vöröshagymával együtt margarinon, fedő alatt puhára pároljuk. A Bemegyek a konyhába

A retek

 (Raphanus sativus), népies nevén kerti retek A retek vagy réparetek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó élelmiszernövény-faj. A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája Bemegyek a konyhába

A karalábé

A karalábé vagy kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6- és Bemegyek a konyhába

Sütőben sült csirkemell, zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók 250 g csirkemell (300 kalória, 56,3 g fehérje, 0 g ch) 100 g kuszkusz (175 kalória, 5,5 g fehérje, Bemegyek a konyhába

Zöldséges-burgonyás csirkemell

Ha gyors ételt akarunk készíteni akkor ez az 🙂 Most még a hús kockázásával se kellett bajlódnom, mert korábban már Bemegyek a konyhába

Krumpli tekercs ricottás, spenótos darál húsos ágyon

Mielőtt elkészítettem volna ezt az ételt nagyon sokat kellett matekoznom ahhoz, hogy a makrók kijöjjenek és maga az étel is Bemegyek a konyhába

Krumpliágyon sült csirkemell sajtos, tojásos, sajtkrémes öntettel

Hozzávalók 1 adagra: 250 g csirkemell (300 kalória, 56,3 g fehérje, 0 g ch) 200 g burgonya (154 kalória, 4,2 Bemegyek a konyhába

0 0 vote
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments