Hírek

Kevesebb élelmiszer pazarlunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben.

A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén tartanak meg első alkalommal.

 



 

Hazánkban először 2016-ban készítettek 100 háztartás bevonásával élelmiszerhulladék-felmérést a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték, immár 165 háztartással. Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.

A háztartási élelmiszer-pazarlást a Nébih a továbbiakban is nyomon követi. Ez idáig hazánk az egyetlen ország a közép-kelet-európai régióban, ahol készült felmérés e témakörben. A közeljövőben várhatóan más nemzetek is megjelentetik majd adataikat, 2020-tól ugyanis minden EU-s tagállam számára kötelező az élelmiszer-hulladék mérése.

A mostani kedvező, azaz csökkenő tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-pazarlás elleni világnapon, amit az ENSZ kezdeményezésére idén szerveztek meg először.

Facebook hozzászólások
Ez is finom!
Vendégvárás

Sokszor fordul elő, hogy nem várt, mégis kellemes meglepetés ér, amikor megcsörren a telefonod és egy régi ismerős érdeklődik irántad. Bemegyek a konyhába

Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat

Július 31-ével véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A Nébih irányításával zajló országos akció során csaknem 3.000 ellenőrzésen Bemegyek a konyhába

Húsvéti sonka főzés

Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a főtt sonka, ami akkor lesz igazán omlós és szaftos, ha otthon, saját magunk Bemegyek a konyhába

A bográcsozás ökölszabályai

Ha a jelenleg tomboló grillőrület ellenére (vagy éppen azért) a bográcsozás mellett döntünk, nem árt észben tartani néhány ökölszabályt. A Bemegyek a konyhába

Popey jól tudta. A spenót doppingol!

Arold Péter A Berlini Szabadegyetem kutatói által  elvégzett tanulmány szerint, a spenót doppingol ugyanis egy ekdiszteron nevű vegyületet tartalmaz, ami rajta Bemegyek a konyhába

MINDEN ÍZÉBEN KÜLÖNLEGES A HEGYVIDÉKI SVÁB KONYHA

Ismét büszkék lehetünk a hegyvidéki svábokra. A negyedik alkalommal megrendezett „Sautanz – Sváb Disznótor” gasztroklultúrális eseményről ugyanis ezúttal sem távoztak Bemegyek a konyhába

Kevés aggyal nem nehéz nagyon hülyének lenni

Arold Péter USA remek terep arra, hogy mindenféle hülye gyerekek mindenféle hülyeségeket találjanak ki. Ez nem volt másként azzal a Bemegyek a konyhába

9. Halmajális – Óhegy park  (Kőbánya) 2019. május 01.  Szerda  10:00 óra

Óhegy park  2019. május 01.  Szerda  10:00 óra 9. Halmajális Kié a legjobb kőbányai halászlé? – halászléfőző verseny Programok a színpadon: 10:00     Ünnepélyes megnyitó Bemegyek a konyhába

Kolbásztöltés Komlón

Nyolcadik alkalommal rendeznek szombaton kolbásztöltő fesztivált Komlón, amelyen 110 csapat méri össze tudását a szakmai zsűri előtt - közölte a Bemegyek a konyhába

5 1 vote
Article Rating

Mondj véleményt

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments