Egytál ételek

Majorannás petrezselymes borsós tokány bulgurral (Ecsédről)

Majorannás petrezselymes borsós tokány bulgurral

Hozzávalók (4 személyre): 2-3 szelet füstölt szalonna, 20 dkg bacon szalonna, 1 kg sertés comb, 1 kg zöldborsó, 1 szép csokor petrezselyem 0,5 kg bulgur , 2 db leveskocka, só, bors, pirospaprika és majoranna

Elkészítés: Az apróra vágott füstölt szalonnát és a bacon szalonnát együtt egy kevés olajon megizzasztjuk, majd miután kellőképpen kisült belőle a zsír, egy nagy csipetnyi sóval meghintjük, és hozzáadjuk az előzőleg felkockázott, alaposan megmosott, és lecsöpögtetett sertés combot. 5-10 percig fehér kérgesre sütjük a húst, majd adunk hozzá egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, és borsot, majorannát ízlés szerint. Egy bögrényi vízzel felöntjük, fedővel lefedjük és folyamatos ellenőrzés mellett 30 percig, közepes lángon főzzük. A 30 perc elteltével ellenőrizzük a hús puhaságát és az ízek harmóniáját. Ha elforr a leve, akkor öntsünk rá még egy bögrényi vizet. Ha a hús átpuhult, adjuk hozzá a zöldborsót és a petrezselymet, majd főzzük tovább még 15 percig. A 15 perc elteltével ellenőrizzük, hogy a borsó átpuhult-e és pótolhatunk sóból, borsból és majorannából, ha ízesebbre szeretnénk készíteni a tokányt. Ha a borsó megpuhult, és az ízét is rendben találjuk, akkor elkészült a tokány.

A bulgur elkészítése: A bulgur egy gabonatöret, ami univerzális köretnek minősül, mivel tökéletesen helyettesíti a rizst és a tarhonyát is. Elkészítése ugyanolyan, mint a hagyományos rizsnek, de ahhoz hogy ízletes legyen, készítsük el kuktában. Egy csepp napraforgóolajat tegyünk a kuktába és forrósítsuk fel. Mérjünk 0,5 kg bulgurt a kuktába és pirítsuk meg az olajon, majd öntsünk rá kb. 1 liter vizet. A felcsapódó párára vigyázzunk, nehogy sérülést okozzon! Miután ráöntöttük a bulgurra a vizet, morzsoljunk bele 1-2 darab leveskockát és várjuk meg, míg felforr a víz. Ekkor zárjuk rá a kuktára a fedelét, és lassú tűzön főzzük 10 percig. A 10 perc leteltével kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk tálalásig lezárt fedő alatt.

Tálalási javaslat: Fejes salátával, vagy jégsalátával tökéletes párost alkot.
Váljék mindenkinek egészségére

Köszönjük Andrea

Hirdetés




Facebook hozzászólások
Ha tetszett oszd meg ismerőseidnek
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Mondj véleményt

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés