Íme a hagyományos Rigó Jancsi sütemény receptje:
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 150 g cukor
- 100 g finomliszt
- 30 g kakaópor
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
- 300 ml tejszín
- 200 g étcsokoládé
- 50 g vaj
Hozzávalók a málnás lekvárhoz:
- 200 g málna (friss vagy mirelit)
- 50 g cukor
- 1 evőkanál citromlé
Hozzávalók a csokoládébevonathoz:
- 200 g étcsokoládé
- 100 ml tejszín
Elkészítés:
- A piskótához először előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 170 °C-ra) és kibélelünk egy 30×20 cm-es sütőformát sütőpapírral.
- A tojásokat és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, majd óvatosan, lassú mozdulatokkal összekeverjük.
- Az így kapott masszát beleöntjük a sütőformába, és egyenletesen elsimítjuk.
- A piskótát 20-25 percig sütjük, amíg megszilárdul és átsütik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepére szúrt tű tiszta legyen.
- A süteményt hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk.
- A csokoládékrémhez a tejszínt egy lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a darabokra tört étcsokoládét és a vajat. Addig keverjük, amíg a csokoládé és a vaj teljesen felolvad.
- Az egyik piskótalapot megkenjük a csokoládékrémmel, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk össze, hogy a krém egyenletesen eloszoljon a közöttük.
- A málnás lekvárhoz a málnát, a cukrot és a citromlevet egy lábasban felforraljuk, majd azután alacsony lángon főzzük 5-10 percig, amíg a málna megpuhul és a lekvár besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
- A kész málnás lekvárt egyenletesen eloszlatjuk a csokoládékrémmel bevont piskótán.
- A csokoládébevonathoz a tejszínt és a darabokra tört étcsokoládét egy lábasban felmelegítjük, majd simára keverjük.
- A csokoládébevonatot a sütemény tetejére és oldalára öntjük, egyenletesen eloszlatjuk.
- A süteményt hűtőbe tesszük, hogy a csokoládébevonat megdermedjen.
- Miután a csokoládé megdermedt, a Rigó Jancsi süteményt szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat! Reméljük, élvezed ezt a csábító csokoládés édességet, amely méltó emléket állít az eredeti Rigó Jancsi történetnek!