Hozzávalók:
- 500 g marhahús (lehet keverve sertéshússal is)
- 1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 tojás
- ½ csésze zsemlemorzsa vagy kenyérmorzsa
- ½ csésze tej
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Zsemlemorzsa áztatása: Keverjük össze a zsemlemorzsát és a tejet egy kis tálban, majd hagyjuk pihenni pár percig, amíg a morzsa megszívja a tejet.
- Húshozzávalók összekeverése: Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, finomra aprított vöröshagymát, tojást, szerecsendiót, sót és borsot. Adjuk hozzá a megduzzadt zsemlemorzsát is. Kézzel jól gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy egy egynemű masszát kapjunk.
- Húsgolyók formázása: Vegyünk egy kis mennyiséget a masszából, és formáljunk belőle kis golyókat, általában 2-3 cm átmérőjűeket.
- Sütés: Melegítsünk egy serpenyőt közepes hőfokon, és adjunk hozzá vajat vagy olajat. Helyezzük be a húsgolyókat a serpenyőbe, és süssük aranybarnára minden oldalukon. A húsgolyókat közben forgassuk meg, hogy egyenletesen süljenek.
- Tálalás: A kész húsgolyókat tálaljuk áfonyaszósszal, burgonyapürével vagy más körettel, amit szeretnénk.
Ez a recept csak az alapja a svéd húsgolyóknak. Természetesen kísérletezhetünk a fűszerezéssel és az hozzávalókkal a saját ízlésünk szerint. A svéd húsgolyók elkészítése a tradíciók és az egyéni kreativitás keveréke, így mindenki megtalálhatja a saját kedvenc változatát.