Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 200 g liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- Liszt a gyúráshoz és a nyújtáshoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 200 ml tejföl
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
- Először főzd meg a burgonyát héjában sós vízben, amíg teljesen puhává válik (kb. 20-25 perc). Utána szűrd le és hagyd hűlni egy kicsit, majd hámozd meg és zúzd pépesre.
- A burgonyapüréhez add hozzá a tojást és a sót, majd apránként kezdd el hozzáadni a lisztet. Gyúrd össze egy sima tésztává. Vigyázz, ne gyúrd túl, csak addig, amíg a tészta egybefüggővé válik.
- Szórd meg a munkalapot liszttel, majd nyújtsd ki a tésztát kb. fél centiméter vastagságúra.
- Használj egy tésztagyalut vagy szaggatót a kívánt formák kiszaggatásához. A krumplis tészta hagyományosan négyzetek vagy téglalap alakúak, de bármilyen forma megfelel.
- Egy nagy serpenyőben forralj fel sós vizet. Amikor a víz forr, tedd bele a tésztát. A tészta akkor kész, amikor feljön a víz felszínére (kb. 2-3 perc).
- Közben egy másik serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd süsd meg benne a vöröshagymát és fokhagymát üvegesre.
- Adj hozzá tejfölt és keverd össze. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy a szósz sűrűsödjön.
- Sózd és borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a kifőtt tésztával.
- Tálald a krumplis tésztát friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva.
A krumplis tészta egy hagyományos magyar étel, amely egyszerű, de nagyon ízletes. A lágy burgonyatészta és a vajas hagymás tejfölösszósz együtt valódi csemege. Jó étvágyat!