A hagyományos krumplis tészta receptje

Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 200 g liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • Liszt a gyúráshoz és a nyújtáshoz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 200 ml tejföl
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Először főzd meg a burgonyát héjában sós vízben, amíg teljesen puhává válik (kb. 20-25 perc). Utána szűrd le és hagyd hűlni egy kicsit, majd hámozd meg és zúzd pépesre.
  2. A burgonyapüréhez add hozzá a tojást és a sót, majd apránként kezdd el hozzáadni a lisztet. Gyúrd össze egy sima tésztává. Vigyázz, ne gyúrd túl, csak addig, amíg a tészta egybefüggővé válik.
  3. Szórd meg a munkalapot liszttel, majd nyújtsd ki a tésztát kb. fél centiméter vastagságúra.
  4. Használj egy tésztagyalut vagy szaggatót a kívánt formák kiszaggatásához. A krumplis tészta hagyományosan négyzetek vagy téglalap alakúak, de bármilyen forma megfelel.
  5. Egy nagy serpenyőben forralj fel sós vizet. Amikor a víz forr, tedd bele a tésztát. A tészta akkor kész, amikor feljön a víz felszínére (kb. 2-3 perc).
  6. Közben egy másik serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd süsd meg benne a vöröshagymát és fokhagymát üvegesre.
  7. Adj hozzá tejfölt és keverd össze. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy a szósz sűrűsödjön.
  8. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a kifőtt tésztával.
  9. Tálald a krumplis tésztát friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva.

A krumplis tészta egy hagyományos magyar étel, amely egyszerű, de nagyon ízletes. A lágy burgonyatészta és a vajas hagymás tejfölösszósz együtt valódi csemege. Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .