Karácson közeledtével előtérbe kerülnek a klasszikus sütemények és desszertek is. Most egyik kedvenc édességgel foglalkozunk, mégpedig a zserbóval.
A klasszikus zserbó (más néven gerbeaud) sütemény receptje. A zserbó egy hagyományos magyar sütemény, amely több réteg tésztából és töltelékből áll, általában dióval és lekvárral.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 25 g élesztő
- 50 g cukor
- 150 ml tej
- Csipet só
A töltelékhez:
- 300 g darált dió
- 200 g cukor (vagy ízlés szerint)
- 200 g baracklekvár (vagy más gyümölcslekvár)
A tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
Elkészítés
- Tészta készítése:
- Az élesztőt kevés langyos tejben és cukorban felfuttatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- A tésztát letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 30 percig.:
- A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Minden darabot tepsi nagyságúra nyújtunk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első réteget, megkenjük a felével a lekvárnak, megszórjuk a felével a darált dió és cukor keverékének.
- Ráhelyezzük a következő réteget, és ismételjük a folyamatot. Az utolsó, negyedik réteg tésztát már nem kenjük meg.
- Sütés:
- Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180°C) 30-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Csokoládé bevonat:
- A süteményt kihűtjük, majd a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval, amelyet az olaj vagy vaj hozzáadásával simára olvasztunk.
A szeletelés előtt fontos a pihentetése
- Miután a csokoládé megdermedt, a süteményt néhány órán át, vagy egy éjszakán át pihentetjük, hogy a rétegek összeérjenek.
- Ezután kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és tálaljuk.
A zserbó egy gazdag és ízletes sütemény, amelyet ünnepekkor vagy különleges alkalmakkor szoktak készíteni. Jó étvágyat hozzá!