A „zserbó”

zserbó

Karácson közeledtével előtérbe kerülnek a klasszikus sütemények és desszertek is. Most egyik kedvenc édességgel foglalkozunk, mégpedig a zserbóval.

A klasszikus zserbó (más néven gerbeaud) sütemény receptje. A zserbó egy hagyományos magyar sütemény, amely több réteg tésztából és töltelékből áll, általában dióval és lekvárral.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 150 ml tej
  • Csipet só

A töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 200 g cukor (vagy ízlés szerint)
  • 200 g baracklekvár (vagy más gyümölcslekvár)

A tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál olaj vagy vaj

Elkészítés

  1. Tészta készítése:
    • Az élesztőt kevés langyos tejben és cukorban felfuttatjuk.
    • A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
    • A tésztát letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 30 percig.:
    • A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Minden darabot tepsi nagyságúra nyújtunk.
    • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első réteget, megkenjük a felével a lekvárnak, megszórjuk a felével a darált dió és cukor keverékének.
    • Ráhelyezzük a következő réteget, és ismételjük a folyamatot. Az utolsó, negyedik réteg tésztát már nem kenjük meg.
  2. Sütés:
    • Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180°C) 30-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
  3. Csokoládé bevonat:
    • A süteményt kihűtjük, majd a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval, amelyet az olaj vagy vaj hozzáadásával simára olvasztunk.

A szeletelés előtt fontos a pihentetése

  1. Miután a csokoládé megdermedt, a süteményt néhány órán át, vagy egy éjszakán át pihentetjük, hogy a rétegek összeérjenek.
  2. Ezután kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és tálaljuk.

A zserbó egy gazdag és ízletes sütemény, amelyet ünnepekkor vagy különleges alkalmakkor szoktak készíteni. Jó étvágyat hozzá!


Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.