A „zserbó”

zserbó

Karácson közeledtével előtérbe kerülnek a klasszikus sütemények és desszertek is. Most egyik kedvenc édességgel foglalkozunk, mégpedig a zserbóval.

A klasszikus zserbó (más néven gerbeaud) sütemény receptje. A zserbó egy hagyományos magyar sütemény, amely több réteg tésztából és töltelékből áll, általában dióval és lekvárral.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 150 ml tej
  • Csipet só

A töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 200 g cukor (vagy ízlés szerint)
  • 200 g baracklekvár (vagy más gyümölcslekvár)

A tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál olaj vagy vaj

Elkészítés

  1. Tészta készítése:
    • Az élesztőt kevés langyos tejben és cukorban felfuttatjuk.
    • A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
    • A tésztát letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 30 percig.:
    • A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Minden darabot tepsi nagyságúra nyújtunk.
    • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első réteget, megkenjük a felével a lekvárnak, megszórjuk a felével a darált dió és cukor keverékének.
    • Ráhelyezzük a következő réteget, és ismételjük a folyamatot. Az utolsó, negyedik réteg tésztát már nem kenjük meg.
  2. Sütés:
    • Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180°C) 30-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
  3. Csokoládé bevonat:
    • A süteményt kihűtjük, majd a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval, amelyet az olaj vagy vaj hozzáadásával simára olvasztunk.

A szeletelés előtt fontos a pihentetése

  1. Miután a csokoládé megdermedt, a süteményt néhány órán át, vagy egy éjszakán át pihentetjük, hogy a rétegek összeérjenek.
  2. Ezután kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és tálaljuk.

A zserbó egy gazdag és ízletes sütemény, amelyet ünnepekkor vagy különleges alkalmakkor szoktak készíteni. Jó étvágyat hozzá!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .