Íme az igazi Dobos torta receptje!

Hozzávalók a piskótalapokhoz:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a vajkrémhez:

  • 250 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 200 g porcukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej
  • 100 g darált dió (opcionális)

Hozzávalók a karamellréteghez:

  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

  1. A piskótalapok elkészítéséhez először előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 170 °C-ra) és kibélelünk egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
  2. A tojásokat és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan, lassú mozdulatokkal összekeverjük, hogy a massza levegősen könnyű legyen.
  4. Az így kapott masszát egyenletesen eloszlatjuk a tortaformában.
  5. A piskótalapot 20-25 percig sütjük, amíg megszilárdul és átsütik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepére szúrt tű tiszta legyen.
  6. A süteményt hagyjuk kihűlni, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
  7. A vajkrémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  8. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és alaposan összekeverjük.
  9. Végül hozzáadjuk a tejet és a darált diót (ha használunk), majd simára keverjük.
  10. Az elkészült vajkrémet egyenletesen kenjük meg a piskótalapok között, kivéve az utolsó lapot.
  11. A karamellréteghez a cukrot és a vizet egy lábasban felmelegítjük, majd közepes lángon aranybarnára karamellizáljuk.
  12. Az elkészült karamellt az utolsó piskótalap tetejére öntjük, és gyorsan egyenletesen eloszlatjuk.
  13. Az utolsó lépés a torta oldalának és tetejének bevonása a karamellréteggel.
  14. A kész Dobos tortát hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! A hagyományos Dobos torta elkészítése időigényes, de az eredmény garantáltan feledhetetlen lesz!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .