Hozzávalók a piskótalapokhoz:
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál kakaópor
Hozzávalók a vajkrémhez:
- 250 g vaj, szobahőmérsékletű
- 200 g porcukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 6 tojássárgája
- 2 evőkanál tej
- 100 g darált dió (opcionális)
Hozzávalók a karamellréteghez:
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- A piskótalapok elkészítéséhez először előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 170 °C-ra) és kibélelünk egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
- A tojásokat és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan, lassú mozdulatokkal összekeverjük, hogy a massza levegősen könnyű legyen.
- Az így kapott masszát egyenletesen eloszlatjuk a tortaformában.
- A piskótalapot 20-25 percig sütjük, amíg megszilárdul és átsütik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepére szúrt tű tiszta legyen.
- A süteményt hagyjuk kihűlni, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
- A vajkrémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, és alaposan összekeverjük.
- Végül hozzáadjuk a tejet és a darált diót (ha használunk), majd simára keverjük.
- Az elkészült vajkrémet egyenletesen kenjük meg a piskótalapok között, kivéve az utolsó lapot.
- A karamellréteghez a cukrot és a vizet egy lábasban felmelegítjük, majd közepes lángon aranybarnára karamellizáljuk.
- Az elkészült karamellt az utolsó piskótalap tetejére öntjük, és gyorsan egyenletesen eloszlatjuk.
- Az utolsó lépés a torta oldalának és tetejének bevonása a karamellréteggel.
- A kész Dobos tortát hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! A hagyományos Dobos torta elkészítése időigényes, de az eredmény garantáltan feledhetetlen lesz!