Eszterházy torta eredete és receptje

Eredet és Történet

Az Eszterházy torta egy hagyományos osztrák-magyar sütemény, amely a 19. században készült először. A torta nevét a híres magyar nemesi családról, az Eszterházyakról kapta, akik a történelem során fontos szerepet játszottak Magyarországon és a Habsburg Birodalomban. A pontos eredetét nehéz nyomon követni, de valószínűleg a bécsi cukrászatból származik, majd terjedt el Magyarországon is.

Az Eszterházy Torta Jellemzői

Az Eszterházy torta egy réteges torta, amely különleges diós piskótalapokból és krémes töltelékből áll. A tortát leginkább jellemző, hogy a tetejét szeletekbe vágott mandulás cukormázzal borítják be, amely gyönyörű mozaikmintát alkot.

Recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 tojás fehérje
  • 200 g porcukor
  • 200 g darált dió
  • 2 evőkanál liszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 tojás sárgája
  • 150 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • rum ízlés szerint

Hozzávalók a mázhoz:

  • 200 g porcukor
  • 2 evőkanál víz
  • 100 g mandula (vágott, szeletelt)

Elkészítés:

  1. Piskóta elkészítése: A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd adagoljuk hozzá a porcukrot. Keverjük hozzá a darált diót és a lisztet is óvatosan. A masszát osszuk el két lap között és süssük meg 180°C-on körülbelül 20-25 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.
  2. Krém elkészítése: A tojássárgákat verjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és jól keverjük össze. Forraljuk fel a tejet, majd adjuk hozzá a tojásos masszát és főzzük sűrűre. Miután kihűlt, keverjük hozzá a vajat és ízlés szerint rumot.
  3. Máz elkészítése: Keverjük össze a porcukrot és a vízet, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a mandulát és főzzük, amíg a máz sűrűsödik.
  4. Torta összeállítása: Az egyik piskótalapot kenjük meg a krémmel, majd tegyük rá a másik lapot. A tetejét fedjük be a mandulás mázzal, és hagyjuk megkeményedni.

Az Eszterházy torta elkészítése igényes munka, de a végeredmény garantáltan lenyűgöző és ízletes lesz. Ez a hagyományos sütemény a magyar cukrászat büszkesége, és minden alkalomhoz illik, legyen az ünnep vagy családi összejövetel.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .