Gombás szelet

Gombás szelet egy ízletes és könnyen elkészíthető étel, amelyben a szelet húst gombás szószban főzünk meg. Íme egy klasszikus gombás szelet recept:

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéshús (pl. sertéskaraj vagy sertéscomb)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 200 g friss gomba (pl. csiperke vagy erdei gomba), szeletekre vágva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű vagy szárított kakukkfű
  • 1/2 csésze csirke- vagy zöldségleves
  • 1/2 csésze tejszín
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy snidling aprítva a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Először is, a szeleteket enyhén lisztezd be mindkét oldalról, és üsd le a felesleges lisztet róluk.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat vagy olajat közepes lángon. Süsd meg a szeleteket mindkét oldalukon addig, amíg aranybarnára sülnek. Miután elkészültek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd félre.
  3. Ugyanebben a serpenyőben adj hozzá még egy evőkanál vajat vagy olajat, majd dobd rá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Párold üvegesre, majd adj hozzá a szeletekre vágott gombát és a kakukkfűt. Sózd és borsozd ízlés szerint. Süsd a gombát, amíg a nedvességük elpárolog, és aranybarnára pirulnak.
  4. Öntsd fel a gombás keveréket a csirke- vagy zöldséglevessel, majd főzd néhány percig, amíg kissé besűrűsödik.
  5. Öntsd hozzá a tejszínt, és főzd további 2-3 percig, amíg a szósz sűrűsödik, és a gombák puhaak lesznek.
  6. Add vissza a szeleteket a serpenyőbe, és főzd további 2-3 percig, hogy a hús is átmelegedjen.
  7. Tálald melegen, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

A gombás szeletet gyakran rizzsel vagy tésztával szervírozzák, de sült burgonya is remek kísérő lehet hozzá. Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.