Gombás szelet

Gombás szelet egy ízletes és könnyen elkészíthető étel, amelyben a szelet húst gombás szószban főzünk meg. Íme egy klasszikus gombás szelet recept:

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéshús (pl. sertéskaraj vagy sertéscomb)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 200 g friss gomba (pl. csiperke vagy erdei gomba), szeletekre vágva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű vagy szárított kakukkfű
  • 1/2 csésze csirke- vagy zöldségleves
  • 1/2 csésze tejszín
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy snidling aprítva a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Először is, a szeleteket enyhén lisztezd be mindkét oldalról, és üsd le a felesleges lisztet róluk.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat vagy olajat közepes lángon. Süsd meg a szeleteket mindkét oldalukon addig, amíg aranybarnára sülnek. Miután elkészültek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd félre.
  3. Ugyanebben a serpenyőben adj hozzá még egy evőkanál vajat vagy olajat, majd dobd rá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Párold üvegesre, majd adj hozzá a szeletekre vágott gombát és a kakukkfűt. Sózd és borsozd ízlés szerint. Süsd a gombát, amíg a nedvességük elpárolog, és aranybarnára pirulnak.
  4. Öntsd fel a gombás keveréket a csirke- vagy zöldséglevessel, majd főzd néhány percig, amíg kissé besűrűsödik.
  5. Öntsd hozzá a tejszínt, és főzd további 2-3 percig, amíg a szósz sűrűsödik, és a gombák puhaak lesznek.
  6. Add vissza a szeleteket a serpenyőbe, és főzd további 2-3 percig, hogy a hús is átmelegedjen.
  7. Tálald melegen, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

A gombás szeletet gyakran rizzsel vagy tésztával szervírozzák, de sült burgonya is remek kísérő lehet hozzá. Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .