A rakott káposzta

A rakott káposzta

A rakott káposzta egy hagyományos magyar étel, amelynek számos változata létezik. Az alábbiakban egy klasszikus rakott káposzta receptjét találod:

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 500 g darált sertéshús (vagy sertés-marha keveréke)
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 tojás
  • 200 ml tejföl
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt (a besamelmártáshoz)
  • 200 ml tej (a besamelmártáshoz)
  • 100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)
  • 1 evőkanál vaj vagy zsír a tál kikenéséhez

Elkészítés:

  1. A káposztát mossuk meg, távolítsuk el a külső leveleket, és vágjuk vékony csíkokra. Főzzük a káposztát sós vízben kb. 10 percig, vagy amíg kissé megpuhul. Ezután szűrjük le és hagyjuk lehűlni.
  2. Közben készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat vagy zsírt, majd adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát, és pirítsuk meg. Ha a hagyma üveges, adjuk hozzá a darált húst, és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, a rizst, a paradicsompürét és a pirospaprikát. Főzzük további 5 percig. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  3. Egy tálban keverjük össze a tojást és a tejfölt.
  4. Most jön a rétegezés: Kenjünk ki egy sütőtál alját vajjal vagy zsírral. Az aljára terítsünk egy réteg káposztát, majd rá egy réteg húsos keveréket. Folytassuk, amíg a hozzávalók elfogynak, a tetején pedig legyen káposzta. Öntsük rá a tejfölös keveréket.
  5. A besamelmártáshoz egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy zsírt, majd keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk meg néhány percig. Lassan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyenek csomók. Főzzük, amíg besűrűsödik.
  6. Öntsük a besamelmártást a tál tetejére, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és süssük a rakott káposztát kb. 30-40 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna lesz és a hozzávalók összesültek.
  8. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit pihenni, majd szeleteljük fel és tálaljuk melegen.

Ez a recept egy hagyományos magyar rakott káposzta elkészítését mutatja be, de emlékezz rá, hogy számos változata és módja van ennek az ételnek, és minden család és szakács saját ízlése szerint készítheti el. Jó étvágyat kívánok!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .