Kovászos uborka

Kovászos uborka

A kovászos uborka, más néven savanyított uborka, egy frissítő és pikáns csemege, amelyet hagyományosan uborkából és kovászból készítenek. Ez az étel a savanyítás folyamata révén kapja meg jellegzetes ízét és savanykás aromáját. A kovászos uborka nemcsak finom, hanem egészséges is, mivel a savanyítás során probiotikus baktériumok is képződnek, amelyek előnyösek az emésztés szempontjából. Itt van egy egyszerű kovászos uborka recept:

Hozzávalók:

 • 10-12 közepes méretű uborka
 • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva vagy felszeletelve
 • Friss kapor vagy szárított kapor ízlés szerint
 • 1 liter víz
 • 2 evőkanál só (preferáltan tengeri vagy kősó)
 • 1 evőkanál cukor vagy méz (opcionális)
 • Kevés folyékony kovász vagy friss savanyított kovászlé (opcionális, de segíti a folyamatot)

Elkészítés:

 1. Uborkák előkészítése: Mossuk meg alaposan az uborkákat, majd vágjuk az egyik végükről kb. 1-2 cm-t le. Ha szeretnénk, hosszában felvágva is elkészíthetjük.
 2. Uborkák besózása: Helyezzük az uborkákat egy nagy tálba vagy üvegbe, majd szórjuk meg az uborkákat sóval. Alaposan forgassuk át, hogy minden uborka egyenletesen megsózódjon. Hagyjuk pihenni kb. 1 órán keresztül, hogy a só kihozza az uborkák nedvességét.
 3. Kovász és fűszerek hozzáadása: Az uborkák pihentetése közben készítsünk egy sóoldatot. Keverjük össze a vizet, sót és opcionális cukrot vagy mézet, amíg feloldódnak. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a kaprot.
 4. Uborkák öblítése és szárítása: Az uborkákat alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd itassuk le vagy szárítsuk meg óvatosan konyhai papírtörlővel.
 5. Uborkák elrendezése: Helyezzük az uborkákat egy üvegbe vagy más légmentesen záródó edénybe. Szórjuk rá a fűszeres sóoldatot, majd zárjuk le az edényt. Fontos, hogy az uborkák teljesen ellepje a folyadék.
 6. Kovászos folyamat: Helyezzük az edényt egy meleg, sötét helyre, például a kamrába vagy spájzba. Hagyjuk fermentálódni 3-7 napig, attól függően, hogy milyen intenzív savanyúságot szeretnénk elérni. A kovász vagy kovászlé hozzáadása segíthet a fermentációs folyamat felgyorsításában és a jó baktériumok előmozdításában.
 7. Tárolás: Amikor elértük a kívánt savanyúság és ízvilág szintjét, zárjuk le az edényt és tegyük hűtőbe. A kovászos uborka a hűtőszekrényben hosszabb ideig eltartható és fogyasztható.

A kovászos uborka egy frissítő és egészséges csemege, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon. Az elkészítési folyamat egyszerű, és az eredmény egy ízletes, savanykás és ropogós étel, amely kiváló körettel, szendvicsekkel vagy akár magában is fogyasztható.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .