A McDonald’s története

A McDonald’s egy világszerte ismert és elterjedt gyorsétteremlánc, amelynek történetét olvashatjátok most.

A McDonald’s eredete visszanyúlik az 1940-es évek végére, amikor a McDonald testvérek, Richard „Dick” McDonald és Maurice „Mac” McDonald Kaliforniában, San Bernardino városában egy egyszerű hamburgerezőt nyitottak. Az étterem neve eredetileg „McDonald’s Bar-B-Q” volt.

Később, 1950 körül, a McDonald testvérek újítottak a vállalkozásukon. Megszületett a gyorséttermi modell, amely az egyszerűsített menüt és a rendkívül hatékony rendszert használta az ételek gyors elkészítésére és kiszolgálására. Az étterem menüje drasztikusan leszűkült, és csak néhány alapételt kínált, például hamburgert, sajtosburger, kávét és üdítőt.

Az első franchise

1955-ben Ray Kroc, egy üzletember és vállalkozó, felfedezte a McDonald testvérek sikeres üzleti modelljét, és megállapodott velük abban, hogy terjeszti a franchising rendszerét. Ennek eredményeként 1955-ben megnyitotta az első „McDonald’s” nevű gyorséttermet Des Plaines, Illinois-ban.

A franchise rendszer gyorsan terjedni kezdett az Egyesült Államokban és világszerte. Az első nemzetközi egységek Kanadában és Puerto Ricóban nyíltak meg az 1960-as években, majd Európában, Ázsiában és más kontinenseken is terjeszkedésbe fogtak.

A McDonald’s folyamatosan innovál, és új ételeket és termékeket vezet be a menüjébe. Az étteremlánc híres a Big Mac hamburger, a Chicken McNuggets és a Happy Meal gyermekeknek szánt menüje miatt.

A McDonald’s hosszú évek óta dolgozik az éttermi működés fenntarthatóbbá tételén, és számos kezdeményezést indított a hulladékcsökkentés, az egészségesebb ételek kínálata és más társadalmi és környezeti kérdések terén.

Az étteremlánc mára világszerte több ezer étteremmel rendelkezik, és egyike a legismertebb és legnagyobb gyorsétteremláncoknak a világon. A cég globális népszerűségét és sikerét az egyszerűsített menü, az egységes minőségi előírások és a hatékony működési modell is támogatja.

Magyarországon 1988-ban Budapesten a Régi posta utcában nyílt meg az első Meki, mely a felújítását követően a napokban nyílt újra.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .