Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 200 g kolbász vagy szalonna (opcionális)
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só ízlés szerint
- 200 ml tejföl
- 200 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Először is, hámozzuk meg a krumplit, majd szeleteljük vékony karikákra.
- A hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. Ha használunk kolbászt vagy szalonnát, vágjuk fel őket is apró kockákra.
- Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat vagy zsírt közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, valamint a kolbászt vagy szalonnát (ha használjuk), és pároljuk őket üvegesre.
- Adjuk hozzá a pirospaprikát és a köményt, majd pirítsuk további 1-2 percig, óvatosan kevergetve, hogy ne égjenek meg a fűszerek.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd keverjük hozzá a krumpli karikákat, és alaposan forgassuk össze a fűszerekkel és a hagymával.
- Sózzuk ízlés szerint.
- Egy tűzálló tálba terítsük el a krumplit, majd kanalazzuk rá a tejfölt.
- A reszelt sajtot szórjuk a tejföl tetejére.
- A vajat kis kockákra vágva szórjuk a sajt tetejére.
- Előmelegített sütőben (kb. 180°C) süssük a rakott krumplit, amíg a teteje aranybarna lesz, és a krumplik puhaak, kb. 30-40 percig.
- Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
A rakott krumpli egy ízletes és tartalmas fogás, amit könnyedén elkészíthetsz otthon. Jó étvágyat kívánok!