Ahogy mi magyarok nevezzük: rakott krumpli

rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 200 g kolbász vagy szalonna (opcionális)
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só ízlés szerint
  • 200 ml tejföl
  • 200 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. Először is, hámozzuk meg a krumplit, majd szeleteljük vékony karikákra.
  2. A hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. Ha használunk kolbászt vagy szalonnát, vágjuk fel őket is apró kockákra.
  3. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat vagy zsírt közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, valamint a kolbászt vagy szalonnát (ha használjuk), és pároljuk őket üvegesre.
  4. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a köményt, majd pirítsuk további 1-2 percig, óvatosan kevergetve, hogy ne égjenek meg a fűszerek.
  5. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd keverjük hozzá a krumpli karikákat, és alaposan forgassuk össze a fűszerekkel és a hagymával.
  6. Sózzuk ízlés szerint.
  7. Egy tűzálló tálba terítsük el a krumplit, majd kanalazzuk rá a tejfölt.
  8. A reszelt sajtot szórjuk a tejföl tetejére.
  9. A vajat kis kockákra vágva szórjuk a sajt tetejére.
  10. Előmelegített sütőben (kb. 180°C) süssük a rakott krumplit, amíg a teteje aranybarna lesz, és a krumplik puhaak, kb. 30-40 percig.
  11. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

A rakott krumpli egy ízletes és tartalmas fogás, amit könnyedén elkészíthetsz otthon. Jó étvágyat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .