Újházi tyúkhúsleves

Az Újházi tyúkhúsleves egy hagyományos magyar leves, amelyet a híres magyar színész, Újházi Ede nevéről kapta a nevét. Újházi Ede nem csak színész volt, hanem az 1800-as évek végén a színészet mellett éttermet is üzemeltetett Budapesten. Az Újházi tyúkhúsleves a saját éttermének egyik népszerű ételévé vált, és azóta is az egyik legismertebb magyar leves.

Az Újházi tyúkhúsleves receptje:

Hozzávalók:

  • 1 egész tyúk (kb. 1,5 kg)
  • 2 közepes sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 közepes fehérrépa, karikákra vágva
  • 1 fehérrépa zöldje (a sárgarépa zöldje is felhasználható)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 1 kisebb zellergumó, felkockázva
  • 1 kisebb karalábé, felkockázva
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 5-6 szem fekete bors
  • Só ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A tyúkot mossuk meg alaposan, majd tegyük egy nagy lábasba, és fedjük vízzel úgy, hogy ellepje. Főzzük fel, és tegyünk hozzá egy csipet sót. Főzzük lassú tűzön kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a tyúkhús megpuhul.
  2. Amikor a hús megpuhult, vegyük ki a tyúkot a léből, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, szedjük le a húst a csontokról, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
  3. A levet szűrjük le egy másik lábasba, és hagyjuk félreteszünk.
  4. Egy másik lábasban olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát és fokhagymát. Pároljuk üvegesre.
  5. Adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk pár percig, amíg enyhén aranyszínű lesz.
  6. Ezután adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Főzzük további 2-3 percig.
  7. Keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát, majd öntsük fel a szűrt tyúkhúslevet a zöldségekkel.
  8. Adjuk hozzá a babérlevelet, a fekete borsot és a tyúk felkockázott húsát is.
  9. Főzzük lassú tűzön, fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól összeérnek (kb. 30-40 perc).
  10. Ízesítsük a levest sóval, és ízlés szerint adjunk hozzá több fokhagymát vagy pirospaprikát.
  11. Tálaláskor szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemzölddel.

Az Újházi tyúkhúsleves egy gazdag és ízletes leves, amely tökéletes választás hideg téli napokon, vagy ha valaki egy tradicionális és tartalmas magyar ételt szeretne kipróbálni. A leves kitűnő étel, amelynek fogyasztása előtt az étvágyat jelentősen javíthatja.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .