A sóletról

A sólet nem egy recept, hanem egy sokezer éves ételkészítési technológia, ami a kötelező hétvégi pihenést biztosítja. Követhetetlen mennyiségű verzióban készül a világban, de még itthon is annyira sokféle lehet, hogy csak az eljárás köti össze a változatokat. Kevesebb hússal és zsírral a sokféle babos, lassan készülő, de kevés munkát igénylő fogás mindent megad, amire ma szükségünk lehet.

A zsidó életet rengeteg szabály köti, ezek a sokezer éves szabályok pedig a legapróbb részletekre kitérnek. Szombaton pihenni kell, ezért nem szabad tüzet gyújtani, így aztán főzni sem ezen a napon. A szombat péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart. Így találták fel a hosszú, lassú, nagyon alacsony hőfokon való párolást a sütőben, eredetileg a pék kemencéjébe vitte minden család a saját agyagedényét, az étel pedig a kenyérsütés utáni maradék hőmérsékleten is simán elkészült péntek estéről szombat reggelre.

A sóletről és a receptekről bővebben olvashattok itt