Eredeti sólet

A sólet nem egy recept, hanem egy sokezer éves ételkészítési technológia, ami a kötelező hétvégi pihenést biztosítja. Követhetetlen mennyiségű verzióban készül a világban, de még itthon is annyira sokféle lehet, hogy csak az eljárás köti össze a változatokat. Kevesebb hússal és zsírral a sokféle babos, lassan készülő, de kevés munkát igénylő fogás mindent megad, amire ma szükségünk lehet.

A zsidó életet rengeteg szabály köti, ezek a sokezer éves szabályok pedig a legapróbb részletekre kitérnek. Szombaton pihenni kell, ezért nem szabad tüzet gyújtani, így aztán főzni sem ezen a napon. A szombat péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart. Így találták fel a hosszú, lassú, nagyon alacsony hőfokon való párolást a sütőben, eredetileg a pék kemencéjébe vitte minden család a saját agyagedényét, az étel pedig a kenyérsütés utáni maradék hőmérsékleten is simán elkészült péntek estéről szombat reggelre.

Az eredeti sólet egy hagyományos zsidó étel, amely a hosszan és lassan főtt hüvelyesekből és húsokból készül. Általában a szombat hagyományos ebédjének, a szombat déli étkezésnek, a sírásnak a részeként szolgálják fel.

Itt van az eredeti sólet receptje:

Hozzávalók:

  • 500 g marhahús (legjobb választás a marhalábszár vagy az oldalas)
  • 500 g bab (hagyományosan fehérbab, de más típusú bab is használható)
  • 2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 3-4 közepes burgonya, kockára vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva (opcionális)
  • 1 evőkanál zsír (klasszikus sóletre libazsírt használnak, de sertészsír vagy növényi olaj is megfelelő)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt (opcionális, a sűrítéshez)
  • Víz vagy húsleves a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az első lépés az előkészítés. Áztasd be a babot legalább 8 órán keresztül hideg vízben. Ha gyorsítani szeretnéd a beáztatási folyamatot, tedd a babot forró vízbe, majd hagyd állni 1 órán keresztül. Az áztatás segít a bab főzésének felgyorsításában és megpuhításában.
  2. A marhahúst kockázd fel kb. 3-4 cm-es darabokra. Egy nagy fazékban vagy egy lábosban forrósítsd fel a zsírt, majd add hozzá a húsdarabokat. Sózd meg és borsozd meg az ízlésed szerint. Addig pirítsd a húst, amíg minden oldala szép barna színt kap.
  3. Adj hozzá a hagymát a hús mellé, és párold meg, amíg üveges lesz. Ha használsz fokhagymát, tedd hozzá a hagymához, és pirítsd tovább egy-két percig.
  4. Öntsd fel a fazekat vagy lábast vízzel vagy húslevessel úgy, hogy ellepje a húst. Főzd félórán keresztül, majd adj hozzá a beáztatott babot.
  5. Hagyd, hogy a sólet lassan főjön, fedő nélkül, közepes lángon. Fontos, hogy idővel kevés vizet adj hozzá, ha szükséges, hogy ne főjjön szárazra.
  6. Amikor a bab már félpuhára főtt, tedd hozzá a kockára vágott burgonyát, és folytasd a főzést további 30-40 percig, amíg a bab és a burgonya teljesen megpuhul.
  7. Ha szeretnéd, hogy a sólet kissé sűrűbb legyen, keverj össze egy evőkanál lisztet egy kis hideg vízzel, majd add hozzá a fazék tartalmához, és főzd még néhány percig, amíg besűrűsödik.
  8. Tálald melegen, frissen sült kenyérrel vagy sült húsokkal.

Az eredeti sólet egy gazdag, ízletes és tápláló étel, amely az idők során a hagyomány és a zsidó kultúra részévé vált.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .