A sólet nem egy recept, hanem egy sokezer éves ételkészítési technológia, ami a kötelező hétvégi pihenést biztosítja. Követhetetlen mennyiségű verzióban készül a világban, de még itthon is annyira sokféle lehet, hogy csak az eljárás köti össze a változatokat. Kevesebb hússal és zsírral a sokféle babos, lassan készülő, de kevés munkát igénylő fogás mindent megad, amire ma szükségünk lehet.
A zsidó életet rengeteg szabály köti, ezek a sokezer éves szabályok pedig a legapróbb részletekre kitérnek. Szombaton pihenni kell, ezért nem szabad tüzet gyújtani, így aztán főzni sem ezen a napon. A szombat péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart. Így találták fel a hosszú, lassú, nagyon alacsony hőfokon való párolást a sütőben, eredetileg a pék kemencéjébe vitte minden család a saját agyagedényét, az étel pedig a kenyérsütés utáni maradék hőmérsékleten is simán elkészült péntek estéről szombat reggelre.
Az eredeti sólet egy hagyományos zsidó étel, amely a hosszan és lassan főtt hüvelyesekből és húsokból készül. Általában a szombat hagyományos ebédjének, a szombat déli étkezésnek, a sírásnak a részeként szolgálják fel.
Itt van az eredeti sólet receptje:
Hozzávalók:
- 500 g marhahús (legjobb választás a marhalábszár vagy az oldalas)
- 500 g bab (hagyományosan fehérbab, de más típusú bab is használható)
- 2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 3-4 közepes burgonya, kockára vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva (opcionális)
- 1 evőkanál zsír (klasszikus sóletre libazsírt használnak, de sertészsír vagy növényi olaj is megfelelő)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 evőkanál liszt (opcionális, a sűrítéshez)
- Víz vagy húsleves a főzéshez
Elkészítés:
- Az első lépés az előkészítés. Áztasd be a babot legalább 8 órán keresztül hideg vízben. Ha gyorsítani szeretnéd a beáztatási folyamatot, tedd a babot forró vízbe, majd hagyd állni 1 órán keresztül. Az áztatás segít a bab főzésének felgyorsításában és megpuhításában.
- A marhahúst kockázd fel kb. 3-4 cm-es darabokra. Egy nagy fazékban vagy egy lábosban forrósítsd fel a zsírt, majd add hozzá a húsdarabokat. Sózd meg és borsozd meg az ízlésed szerint. Addig pirítsd a húst, amíg minden oldala szép barna színt kap.
- Adj hozzá a hagymát a hús mellé, és párold meg, amíg üveges lesz. Ha használsz fokhagymát, tedd hozzá a hagymához, és pirítsd tovább egy-két percig.
- Öntsd fel a fazekat vagy lábast vízzel vagy húslevessel úgy, hogy ellepje a húst. Főzd félórán keresztül, majd adj hozzá a beáztatott babot.
- Hagyd, hogy a sólet lassan főjön, fedő nélkül, közepes lángon. Fontos, hogy idővel kevés vizet adj hozzá, ha szükséges, hogy ne főjjön szárazra.
- Amikor a bab már félpuhára főtt, tedd hozzá a kockára vágott burgonyát, és folytasd a főzést további 30-40 percig, amíg a bab és a burgonya teljesen megpuhul.
- Ha szeretnéd, hogy a sólet kissé sűrűbb legyen, keverj össze egy evőkanál lisztet egy kis hideg vízzel, majd add hozzá a fazék tartalmához, és főzd még néhány percig, amíg besűrűsödik.
- Tálald melegen, frissen sült kenyérrel vagy sült húsokkal.
Az eredeti sólet egy gazdag, ízletes és tápláló étel, amely az idők során a hagyomány és a zsidó kultúra részévé vált.