Jókai bableves

A Jókai bableves egy hagyományos magyar étel, amely a híres magyar író, Jókai Mór nevét viseli. A bableves maga pedig egy ízletes és tápláló étel, amely a magyar konyha egyik ikonikus eleme. Az étel mögött álló történet és a hozzá tartozó recept méltán része a magyar kulturális örökségnek.

A Jókai bableves története szerint Jókai Mór és barátai együtt piknikeztek a budai hegyekben, de egy váratlan vihar miatt kénytelenek voltak megvárni, amíg eláll az eső. Ezalatt alkották a bableves receptjét és el is készítették, hogy felmelegedjenek. Így született meg a Jókai bableves.

A Jókai bableves receptje:

A Jókai bableves egy gazdag és laktató étel, amely babfőzelékből és egy húsból álló mártásból áll. Íme a hagyományos recept:

Hozzávalók:

  • 250 g száraz bab (előző este beáztatva)
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 200 g füstölt kolbász, szeletekre vágva
  • 200 g füstölt hús (pl. tarja vagy szalonna), kockázva
  • 2 evőkanál olaj vagy zsiradék
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1-2 evőkanál liszt (opcionális, sűrítéshez)
  • 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
  • Friss petrezselyem vagy kapor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Az előző este beáztatott babot szűrd le és alaposan öblítsd le. Főzd puhára sós vízben. Amikor kész, öntsd le a vizet és tedd félre.
  2. Egy mély serpenyőben melegítsd fel az olajat vagy zsiradékot, majd süsd meg benne a hagymát és fokhagymát üvegesre.
  3. Add hozzá a füstölt húst és kolbászt, majd pirítsd meg néhány percig.
  4. Adj hozzá pirospaprikát, babérlevelet, paradicsompürét és őrölt köményt. Keverd össze alaposan.
  5. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst és kolbászt. Fedd le és főzd kb. 30-40 percig, amíg a hús megpuhul.
  6. Adj hozzá a főtt babot a húsos mártáshoz, és hagyd együtt főni, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint sózd és borsozd.
  7. Opcionálisan, ha sűríteni szeretnéd a mártást, keverj össze egy kevés lisztet vízzel, és keverd a leveshez.
  8. Az ecetet vagy citromlevet adj hozzá, hogy kiegyensúlyozd az ízeket.
  9. Tálalás előtt meghinted friss petrezselyemmel vagy kaporral.

A Jókai bableves egy gazdag és ízletes étel, amely a magyar konyha egyik kincse. Jókai Mór története és az étel elkészítése hozzájárul a magyar kultúra és gasztronómia gazdag hagyományaihoz.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .